'Als je alles wilt, is het hek van de dam'

door Patricia de Ryck

  In de rubriek De verzamelaar gaat Patricia de Ryck op zoek naar mensen met uiteenlopende verzamelingen. In deze aflevering vertelt Christine Kuiper over haar verzameling miniatuur parfumflesjes.

 
 


De vitrinekasten in de woonkamer van Christine zijn te klein voor al haar miniatuur parfumflesjes. De flesjes zijn niet zo groot, maar door de enorme verzameling nemen ze veel plaats in beslag. "De doosjes bewaar ik apart. Ik weet precies welk parfumflesje bij het doosje hoort, al zijn de verschillen soms miniem."

Het begon als kind met een paar flesjes.

"Mijn moeder kocht ontzettend veel parfum. In die tijd kreeg je bij een bepaald bedrag, maar ook als trouwe klant, een miniatuurtje mee. Die kreeg ik dan. Ik zette de flesjes bij elkaar in een letterkastje en gooide de doosjes weg. Toen ik vijftien was, overleed mijn oma en kreeg ik haar flesjes."

Na een bezoek voor haar werk aan een parfumfabriek in Frankrijk kwam haar verzameling in een stroomversnelling. "We kregen een rondleiding en kregen parfumminiaturen als geschenk. Mijn collega was al een fervent verzamelaar en toen hebben we miniaturen geruild. Vanaf dat moment ben ik me meer in de flesjes gaan verdiepen. De afgelopen tien jaar loopt het eigenlijk een beetje uit de hand. Ik heb er een tijdje zo'n beetje een parttimebaan aan gehad."

Kuiper heeft naar eigen zeggen altijd al een passie gehad voor geuren. Ze is dol op geurkaarsen, lekkere zeep en natuurlijk parfum. De flesjes die ze in haar verzameling heeft, blijven gesloten. "Ik zal ze nooit openen. Parfum vervliegt en de geur verandert als er lucht bijkomt."

Toch is één van haar bijzonderste flesjes van Schiaparelli wel leeg. "Dit is het oudste flesje én tevens het lelijkste dat ik heb. Aan het schroefdopje kom ik niet, dan kan het wel eens kapot gaan. Ik kreeg dit flesje per toeval toen ik andere flesjes kocht van een mevrouw. Deze vond ze lelijk. De parfum is vervlogen. Thuis kwam ik er pas achter dat het bijzonder is."

Na iedere aanwinst kijkt Kuiper namelijk in een boek van de auteur Courset waar 8000 miniatuurtjes in staan. Ze kan er ontzettend veel over vertellen. "Zo zijn Amerikaanse miniatuurtjes altijd sprays en iets groter dan de Europese."

Vroeger kreeg je de flesjes, nu moet je ze kopen. "Dat betekent veel zoeken en handelen op internet. Voor ik iets koop, stuur ik de verkopende partij altijd een uitleg over de manier waarop ze het moeten verpakken. Als ik iemand niet ken, laat ik eerst een goedkoop flesje opsturen. Als het goed gaat, kan het duurdere spul komen. In het verleden ging het wel eens mis, bijvoorbeeld een dopje dat los ging, waardoor je envelop wel heel lekker rook, maar het flesje niets meer waard was. De sfeer onder verzamelaar is perfect. Je hebt toch dezelfde passie, dus meestal gaat het ook gewoon goed."

Ieder jaar worden veel parfums gelanceerd en fabrikanten brengen jaarstukken uit. "Als je al die miniatuurtjes wilt hebben, is het hek van de dam. Ik richt me op Dior en Lempicka. Dat laatste merk verzint iedere keer weer iets nieuws. Zo heb ik nu een ijzeren koetsje, brochehouder en schommel. Het beperken tot die merken, is moeilijk. Ik ben namelijk meteen verkocht als ik een miniatuurparfumflesje zie dat ik nog niet heb."

Bron De Stem 21 augustus 2007
Article wrote by Patricia de Ryck
Foto made by Wim Kooijmanchristine@miniperfumeworld.com